348 SIDOR
INBUNDEN
18 x 25 CM
ISBN 978-91-7469-211-2
PRIS 330 KR


BESTÄLL
Jan-Öjvind Swahn

Matens historia

från A till Ö

Sagt om Stora matlexikonet:
”En oundgänglig uppslagsbok”
Upsala Nya Tidning

Rikt illustrerad i färg!

Ett heltäckande svenskt matlexikon, med tillägg av Edward Blom.

All mat vi äter är en del av vår kultur­historia. Vilken historia har ostmackan som slinker ner till frukost? Har man ätit igel­kott i Sverige? När började vi äta semlor?
Gravlax, entrecote, brännvin, nudlar, brunch, ingefära, pizza, ärtsoppa … Här finns allt att läsa om det numera välkända i vår matkultur. Men även om nyare inslag – tapas, tofu, mezcal, maniok, litchi …

Här finns också det riktigt gamla och idag mindre kända – björksav, kolbulle, bänkvälling, kippers, gorån, pimpinella …

Över 1 200 uppslagsord spänner över ett brett fält och tar upp maträtter, råvaror, berömda restauranger och kockar, kökstermer, kokböcker, drycker, kryddor, olika länders kök med mera.

Boken rymmer även bilder av målningar, affischer och flera andra illustrationer som tydliggör matens plats i historien.

Matens historia är en reviderad och utökad utgåva av Stora matlexikonet.

Kulturhistorikern EDWARD BLOM uppdaterar boken med ett 50-tal nya ord. Dessutom tillkommer nya bilder.

JAN-ÖJVIND SWAHN är en av våra främsta auktoriteter på mat- och kulturhistoria och har skrivit en lång rad böcker i ämnet. Han var professor emeritus i folkloristik och medlem av Gastronomiska akademien.
Topplistan:
1. Bröderna Grimms bästa sagor
2. Spökflickans hemliget
3. Tyger vi minns
4. Hushållshandboken
5. En bästis, tack!
Kom och träffa oss och våra författare på BOKMÄSSAN I GÖTEBORG! Monter B03:60.
Nu finns vår barnboksfigur MIFFY på kläder hos HENNES & MAURITZ! Det känns otroligt roligt!
Vår duktiga agent Amelie Bennet har nu sålt rättigheterna för STICKA ENKELT FÖR BARN till Danmark, Norge och Finland.
Vill du ha vårt NYHETSBREV? Anmäl till johanna@ordalaget.se